viernes, 29 de marzo de 2013

Manteniment de la bicicleta (I)




El primer és saber totes les parts d'una bicicleta i els seus noms, cosa que jo encara no sé, però poc a poc, i després com mantindre una bicicleta.

Tranquils, intentaré explicar-vos com heu de netejar i cuidar les bicicletes tenint en compte els consells que he anat mirant en un parell de revistes especializades.

1. Procura no llavar-la amb aigua a pressió, però si és l'única forma que tens per a netejar-la intenta aplicar l'aigua des d'una certa distància i sense acostar-te a les zones del pedalier, els guardapols de l'agulla de ganxo de suspensió, l'amorguador,  la direcció,...es dir, aquelles zones que guarden en el seu interior rodaments o zones estanques.

 Si tens frens de disc MAI neteges la bicicleta amb aigua/cera a pressió (és allò més habitual en les gasolineres) . Esta cera fa que les pastilles dels frens llisquen sobre el disc i no frenen pràcticament res. Neteja la bicicleta amb sabons sense ceres, sense cremes per a les mans, etc...si després vols donar brillantor al quadro fes-ho amb cera de cotxe per a aplicar amb la mà (quadro, botelles de l'horquilla,...) . Després asseca-la bé, sobretot la zona de la tranmisió (cadena, pinyons, plats) i engreixa totes les parts mecàniques amb oli (els discos MAI, és més, com menys els toques amb la mà, millor, ho dic per experiència, i si ja ho has fet crida Molina i que te'ls pose al lloc.

El propi greix o brutícia que podem tindre embruta el disc, repercutint negativament en la frenada) . L'agulla de ganxo de suspensió ha de revisar-se cada 4/6 mesos d'ús, depén del terreny pel qual es pedalege, la marca i model d'horquilla,...  Una vegada a l'any seria convenient el desmuntar els eixos, netejar-los i greixar-los. Si són de rodaments segellats (rodes Mavic,...) no necessiten manteniment, quan funcionen de forma incorrecta se substituiran per uns nous. En el tema de preparació de la bici per al seu porterior ús et diré que has de revisar la pressió de les rodes, que els tancaments de les mateixes estiguen correctament estrets, transmissió ben greixada, zapates en bon estat d'ús, estrenya de caragols de potència, manillar, canya de selló, bieles,... estes indicacions són a nivell bàsic i per a qualsevol bicicleta en general.

2. Si la teua bici es queda fora de ta casa en el garatge o pati procura que no este exposada a la pluja, humitat, pols i rajos del sol. Així i tot quan este en un lloc baix sostre si pots cobrir-la amb una lona o plàstic ajudara a fer que no s'empolsegue i es poguera oxidar la cadena per la humitat. Taxes de direcció, Xicotes i tota la transmissió deuen d'estar perfectament lubricades. Les gomes dels frens o les balades en cas dels discos deuen d'estar en bones condicions per a una òptima frenada. Els desviadors, sobretot el cul és de les peces mes delicades d'una bicicleta i de les més exposades a un colp, a més de procurar que durant una rodada este no resulte danyat perquè és un problema quedar-se sense desviador a mitja muntanya, també mentres no uses la teua bici has de procurar-li atenció.

3. Procura que estiga neta i ben oliada i greixada en les parts que tenen moviment i ho requerixen. Revisa-la periòdicament i procura portar-la a servici o si el teu ho saps fer i tens els coneixements almenys realitza-ho periòdicament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario